Google Drive: de cloud van Google

Er gaan al langer geruchten over de nieuwe clouddienst van Google. Maar mogelijk mogen we deze maand al de online-opslag Google Drive gebruiken, want volgens de nieuwste geruchten wordt de dienst op 16 april 2012 gelanceerd.

De site talkandroid.com stelt op basis van een geleakte screenshot en een anonieme bron bij Google dat Google Drive op 16 april uitkomt. Wat tot nu toe al bekend is, is helaas niet bijzonder innovatief of anders dan de bestaande diensten. Zo moet de dienst compatibel zijn met smartphone, tablet en desktop-pc. Elke gebruiker krijgt standaard 5 GB opslag die hij voor muziek, foto’s, video’s, documenten en andere bestanden kan gebruiken. Als je dan bijvoorbeeld op je tablet een bestand bewerkt, wordt dat automatisch op alle andere toestellen synchroon gehouden. Je hebt dus altijd toegang tot de recentste versie van het bestand.

De oorlog om de cloud

Google volgt Microsoft en Apple en biedt ook voor zijn mobiele besturingssysteem een eigen cloudservice aan. Deze moet het dan vooral opnemen tegen de populaire dienst Dropbox. Bij Dropbox begin je met 2 GB opslag, maar dat kun je makkelijk uitbreiden door bijvoorbeeld vrienden voor de dienst uit te nodigen. De Android-versie van Dropbox is daarnaast erg goed in het systeem geïntegreerd en verschijnt in alle relevante menu’s. Hier moet Google veel bieden, om het tegen Dropbox op te kunnen nemen.

Terwijl Microsoft met SkyDrive met zijn 25 GB de meeste gratis opslagruimte biedt, ligt Google met zijn 5 GB op het niveau van Apple, dat bij zijn iCloud ook 5 GB biedt. Voor 80 euro per jaar kan deze opslagruimte naar 80 GB verhoogd worden. Het is aannemelijk dat ook Google ongeveer dit prijsniveau zal aanhouden.

We wachten gespannen op medio april en hopen dat Google Drive meteen naar Europa komt en niet zoals Google Music vooralsnog alleen in de VS beschikbaar is.

Geef een reactie