Monitor tegen RSI

De Philips 241P4LRYES is de eerste monitor met een ‘ErgoSensor’.  Door middel van een CMOS-sensor boven het scherm en ingebouwde software, probeert deze 24-inch monitor gebruikers te beschermen tegen rugklachten, een zere nek of andere kwalen.  Je krijgt waarschuwingen op het scherm om dit soort problemen te voorkomen. De monitor houdt onder andere het volgende in de gaten:

  • Je afstand tot het scherm. De ErgoSensor meet de afstand tussen je ogen en de monitor, en waarschuwt je als je te ver weg zit of te dichtbij.
  • Je houding.  De sensor detecteert de hoek van je hoofd een geeft advies om je houding te verbeteren als je langere tijd een verkeerde houding aanneemt.
  • Je tijd achter het scherm.  Als je te lang aan een stuk achter het scherm zit, word je eraan herinnerd dat je een pauze moet nemen.

Dat laatste maakt het misschien niet zo’n geschikte monitor voor fanatieke gamers. Die zullen het vast niet waarderen als hun monitor ze tijdens een spel vermanende waarschuwingen laat zien . Maar bij werknemers of zelfstandigen zou de ErgoSensor het  ziekteverzuim kunnen terugbrengen. Ook als je prive erg veel tijd achter je monitor doorbrengt, is de ErgoSensor een goed idee. Nu alleen nog braaf de adviezen opvolgen en de ErgoSensor netjes ingeschakeld laten.

Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over andere toepassingen die met een CMOS-sensor in het scherm mogelijk zijn. De sensor kan niet als webcam worden gebruikt en gegevens over werktijden kunnen niet worden uitgelezen, zo verzekerde de fabrikant ons. De berichten op het scherm zijn helaas (nog) niet in het Nederlands, maar de pictogrammen en korte Engelse teksten zullen voor de meeste gebruikers duidelijk genoeg zijn.

Deze Full HD-monitor heeft verder aardige specificaties en beschikt onder andere over DisplayPort, DVI-D,  VGA, 4 x USB 2.0, speakers en een koptelefoonaansluiting. De adviesprijs is  285 euro exclusief btw. Als je geïnteresseerd bent, vind je op deze website meer informatie.

Eén reactie op “Monitor tegen RSI”

  1. […] natuurlijk van hoe snel je leest en wat je invult. Je maakt onder andere kans op een Philips Ergosensor monitor, een Synology DS112 NAS, USB-sticks tot 64 GB en nog veel meer. Het lezersonderzoek is bovendien […]

Geef een reactie