Firefox en Chrome sneller maken

Browsers zoals Firefox en Google Chrome worden in de loop van de tijd duidelijk trager. Dat komt door de profielbestanden waarin persoonlijke instellingen worden bewaard. Bladwijzers, cookies, bezochte sites en de lijst van gedownloade bestanden – al deze gegevens worden in de profieldatabase opgeslagen, die daardoor langzamerhand fragmenteert.

SpeedyFox helpt

De kleine gratis tool SpeedyFox schoont de profielen op. Hij comprimeert en defragmenteert de databases zonder gegevens te verwijderen. Al je bladwijzers en browsergeschiedenis zijn na het uitvoeren van de tool nog steeds beschikbaar. Hoe lang de optimalisering duurt, is afhankelijk van de grootte van de databases. Terwijl het bij kleine profielen in een paar seconden is voltooid, moet je bij oude en grote profielen soms meerdere minuten inplannen.

Merk je verschil?

We hebben de tool op meerdere computers getest. Op onze gloednieuwe Core i5 met 8 GB werkgeheugen was het verschil miniem. Op een oude laptop daarentegen starten Firefox en Chrome twee keer zo snel. De ontwikkelaars van SpeedyFox stellen dat browsers tot drie keer zo snel moeten starten, maar dat konden we op geen van onze testcomputers bevestigen. Maar op alle systemen was wel een bepaalde prestatiewinst merkbaar. Helaas fragmenteert het profiel na een tijdje weer, daarom raad de ontwikkelaar aan de tool ongeveer een keer per week te starten. Overigens werkt SpeedyFox ook met Thunderbird en Skype.

Wie vindt dat zijn browser ongewoon lang nodig heeft om op te starten, zou SpeedyFox een keer moeten proberen. Laat het ons in de comments weten of en hoe veel sneller je browser is geworden.

Geef een reactie