Microsoft SkyDrive als netwerkschijf onder Windows gebruiken (Windows XP/Vista/7)

SkyDrive van Microsoft is een praktisch alternatief voor de clouddienst Dropbox. Iedereen die een account bij Windows Live heeft, krijgt gratis 25 GB online-opslag die je via de browser kunt benaderen en beheren. Dat kan ook eenvoudiger, want met een trucje plaats je SkyDrive als netwerkschijf in de Verkenner. Hiervoor moet je alleen het identificatienummer weten, dat je in het internetadres van SkyDrive kunt vinden.

Als je SkyDrive open hebt staan, ziet de URL er als volgt uit: https://skydrive.live.com/?cid=1234567890abcdef. Markeer en kopieer het gedeelte achter »cid=«. Vervolgens open je Verkenner en klik je met de rechtermuisknop op »Computer« in de mappenstructuur links. Kies »Netwerkverbinding maken« of »Een netwerklocatie toevoegen«. Dan selecteer je eerst onder »Station« de gewenste letter voor SkyDrive, bijvoorbeeld »X:«.

Onder »Map« typ je »\docs.live.net@SSL« gevolgd door het identificatienummer. Om bij het opstarten automatisch met SkyDrive verbinding te maken, vink je »Opnieuw verbinding maken bij aanmelden« aan. Na een klik op »Voltooien« hoef je je alleen nog met je inloggegevens van Windows Live aan te melden en het nieuwe station verschijnt in Verkenner.

13 reacties op “Microsoft SkyDrive als netwerkschijf onder Windows gebruiken (Windows XP/Vista/7)”

 1. Floris zegt:

  Dit doet het niet bij windoos xp enig idee?

 2. Jan zegt:

  Dag, heb de verbinding gelegd (live.com) werkt prima maar ik kan beschikken over 16Gb ipv 25Gb terwijl er, vrijwel niets op schijf staat wie helpt me uit de droom? Ga ik via mijn account originele manier, dan geeft tie aan dat er nog 25 GB beschikbaar is.
  Gr. jan

 3. Jan zegt:

  Besturings syst. Windows 7

 4. marcel zegt:

  Heb dit dit weekend in Windows Vista geprobeerd. Zowel volledig draaiend als in de veilige modus, met netwerk, krijg ik de melding te zien dat een dergelijke map niet bestaat.
  Is deze optie door Microsoft alweer verwijderd t.b.v. een of ander programma dat nog moet gaan komen of wordt deze service mogelijk door andere programma’s geblokkeerd?

 5. Peter zegt:

  Als ik een bestand wil slepen naar de nieuw aangemaakte SkyDrive netwerkmap krijg ik de foutmelding: ” is te groot voor het doelbestandsysteem”
  – ongeacht de grootte van het bestand
  – ongeacht de locatie in de netwerkmap
  – Windows 7
  Iemand een suggestie?

  P

 6. hennie zegt:

  Met window 7 ook een paar keer geprobeerd maar kreeg dit niet werkend.

 7. thomas zegt:

  doet het niet met windows xp

  Thomas

 8. Sven Lamers zegt:

  Inmiddels is er een SkyDrive-app voor Windows waarmee je de clouddienst veel makkelijker in de Verkenner kunt integreren. Deze workaround is daarom niet meer nodig.

  https://apps.live.com/skydrive

 9. jos zegt:

  alleen jammer dat die skydrive app niet op windows xp werkt..

 10. Edwin zegt:

  Hi Sven, weet je toevallig ook hoe ik de netwerklocatie weer kan verwijderen? (W8)

  Alvast bedankt voor je hulp.

  Grt

 11. martin zegt:

  Zou dit graag ook op mijn win 8 laptop willen doen. Lukt bijna, hij vraagt mijn inlog, daarna krijg ik de melding dat het netwerkpad niet gevonden kan worden. Iemand enig idee wat ik niet goed doe?

 12. Yalerta zegt:

  Bovenstaande werkt niet met Windows XP.

  Kies eerst voor verbinding met een website maken….klik in het volgende scherm op volgende … en in het dan komende scherm typ je in op de adresregel
  https://d.docs.live.net/enhierjeID
  Als er een verbinding gemaakt kan worden krijg je een aanmeldscherm.
  Zet de vinkjes naar gewenst aan of uit van automatisch aanmelden en klik volgende om te voltooien.

  Aardig van Microsoft is dat als je b.v. een Word document op die locatie opent de MSWordWebApp word gestart. Dus zelfs als je geen MS Office op een PC hebt geïnstalleerd kun je de bestanden toch inzien en bewerken.
  Nog even uitzoeken of dit ook voor tablets geldt.

 13. Rene zegt:

  Dit werkt niet kan iemand helpen

Geef een reactie