Veelgestelde vragen

CHIP 125: Windows 10

CHIP125

Het hoofdonderwerp van CHIP 125 is, hoe kan het ook anders, de release van Windows 10. We bespreken de nieuwe features van het besturingssysteem en werpen bovendien een eerste blik op hardware die speciaal voor Windows 10 geschikt is.  Bovendien geven we advies over overstappen of nog even wachten. We hebben bovendien tests van gigabit-powerlines en multifunctionele printers. Bovendien vind je weer allerlei workshops over het verhelpen van Windows-problemen, veilig internetten op vakantie en nog veel meer.

Modulaire smartphone

Google is al enige tijd bezig met Project Ara, een smartphone waar alle onderdelen verwisselbare modules zijn. Zo kun je hem aanpassen aan jouw voorkeur. Dit zou een revolutie op de smartphonemarkt kunnen worden.

Test: powerlines

We testen elf verschillende powerlines die, doorgaans met een nominale snelheid van meer dan 1 Gbit/s, een perfecte manier zijn om je thuisnetwerk uit te breiden.

Veilig internet op vakantie

Experts raden nog altijd met klem af om bankzaken en andere gevoelige dingen te doen via een publiek netwerk. Maar hoe gevaarlijk is dat eigenlijk nog in dit tijdperk van HTTPS-verbindingen? Wij laten alternatieven zien om veilig te surfen.

Windows-problemen zelf oplossen

Veel problemen die je met Windows tegen het lijf loopt, kun je ook zelf oplossen. Vaak is dat niet eens moeilijk! In deze workshop laten we zien hoe je met weinige muisklikken (en soms een professionele tool) Windows-problemen verhelpt.

Ubuntu installeren en gebruiken

Linux heeft de reputatie dat het een ingewikkeld besturingssysteem is. Maar Ubuntu laat zien dat dit niet per se het geval is. We laten zien hoe je Ubuntu installeert en klaarstoomt voor gebruik.

TIP: Voorkom tags op Facebook

Als je niet wilt dat je gezicht in foto’s op Facebook wordt getagd, is er een makkelijke manier om dat te verhinderen. Log in op Facebook en open de instellingen door rechtsboven op het kleine driehoekje te klikken en daarna op »Instellingen«. Klik vervolgens in het linkermenu op »Tijdlijn en taggen«.

In de eerste rubriek zie je het item ‘Berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?’ Klik rechts ervan op »Bewerken« en daarna op »Ingeschakeld«. In de derde rubriek vind je het item ‘Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat de tags worden weergegeven op Facebook?’ Schakel ook deze optie in.

Door deze instellingen ontvang je voortaan een melding wanneer je getagd wordt en moet je daar bovendien eerst in toestemmen voordat de tag op Facebook verschijnt.

taggen

TIP: Vastgelopen verkenner herstarten

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat Windows de melding »explorer.exe werkt niet meer« toont. Wanneer je computer hierdoor vastzit, wil het herstarten van de Explorer wel eens helpen.

Daarvoor start je in Windows 7 het taakbeheer met de toetsencombinatie [Ctrl] + [Alt] + [Del]. Daarin open je het tabblad »Processen« en klik je met de rechtermuisknop op het proces »explorer.exe«. In het snelmenu kies je »Proces beëindigen«. Om nu de Explorer te herstarten, klik je op »Bestand | Nieuwe taak (Uitvoeren), typ je »explorer.exe« in en druk je op [Enter].

In Windows 8 en 8.1 is de volgorde van de handelingen iets gewijzigd. Start het taakbeheer met [Ctrl] + [Alt] + [Del] en klik op »Meer details«. Open het tabblad »Processen«, klik met de rechtermuisknop op »Windows Explorer« en kies »Opnieuw starten«.

nieuwsbrief_chip125_explorer.jpg

Onmisbare telefoonaccessoires voor op vakantie

Je smartphone is onmisbaar, natuurlijk ook als je op vakantie gaat. Of het nu in het buitenland is of gewoon in Nederland: je telefoon heb je altijd bij je. In de zomer komen enkele speciale accessoires nog beter van pas dan anders. Lees snel verder welke gadgets je niet mag missen!

De juiste bescherming voor je telefoon

De telefoon los in de broekzak, het is en blijft gevaarlijk. Als hij uit je zak valt maakt hij een flinke smak en raakt hij zeker beschadigd. Maar een goede beschermhoes voorkom je schade. Bovendien zal de telefoon minder snel uit je handen glijden.

ACER LIQUID blingbling-strass-tasje-met-zwarte-strass-steentje

LG Magna-hoesjes zijn beschikbaar in diverse soorten, materialen en stijlen. Daarmee geef je je telefoon echt een persoonlijk tintje. Een kleurrijke backcover of juist een multifunctioneel hoesje met een zakelijke uitstraling? Smartphonehoesjes.nl heeft een groot assortiment met voor ieder wat wils.

 

 

spirit-zwart-broekriem-telefoonhoesje

De LG Spirit, het kleine broertje van de Magna, heeft een 1,3GHz quadcore processor waarmee de meeste gebruikte apps probleemloos draaien. Om het toestel tegen schade te beschermen, stop je het in een chique zwarte of in een vrolijk gekleurde portemonneehoesje. De hoesjes kunnen eenvoudig verwisseld worden zodat je met meerdere modellen altijd een LG Spirit-hoesje hebt dat bij je outfit past.

 

 

rode-bluetooth-selfie-stick

But first, let me take a selfie. Maak de leukste selfies met deze handige selfie stick. Met de afstandsbediening maak je op het juist moment de leukste foto. Neem de stick overal mee naar toe, bijvoorbeeld op vakantie of naar een feest!

 

 

 

screenprotector-voor-de-htc-one-m8-m8s


Het kwetsbaarste deel van je telefoon is de display. Je beschermt je telefoon tegen krassen en vuil met behulp van een handige screenprotector. Deze dunne folie wordt geleverd met een handig reinigingsdoekje en is gemakkelijk aan te brengen op het scherm van je telefoon, of het nu een iPhone of een Android-model is. De screenprotectors zijn al verkrijgbaar vanaf 2,95 euro.

 

 

stofplugjes mini-anti-stof-plug-en-stylus


Of je nu aan het strand of in je vakantietent bent, de openingen in de randen van je smartphone (zoals de uitgang van de koptelefoon) zitten al snel vol met stof. Om deze te beschermen kun je kiezen uit allerlei geinige anti-stof pluggen! En ze zijn niet duur: alle setjes zijn goedkoper dan 5 euro.

 

 

powerbank xtorm-xb099-power-bank-go-4000-mah


Waar je écht niet meer zonder kunt, zijn powerbanks. De accu van je telefoon is altijd sneller leeg dan je zou willen. Een powerbank is dan dé oplossing. Met zo’n kleine accu laad je je telefoon weer een of meerdere keren helemaal op. Verkrijgbaar vanaf 12,95 euro, in verschillende varianten en formaten, en geschikt voor alle smartphones.

 

CHIP 124: Notebooks voor € 400 en minder

cp15124_001000_cover_ok.indd

Producenten van bijzonder goedkope notebooks mogen gratis een volwaardige versie van Windows 8.1 op hun toestellen installeren. In onze test leggen we dergelijke WinBooks met een 32GB eMMC-schijf en een 11,6- of 14-inch display naast enkele klassieke notebooks die met wat minder efficiënte techniek zijn uitgerust maar met hun magnetische harde schijf van 500 gigabyte wel meer schijfruimte, kracht en uitbreidbaarheid bieden.

Gratis tv, series en sport kijken

Met add-ons zoals Genesis voor het mediacenter XBMC/Kodi kijk je op momenten die je zelf uitkiest gratis naar films, series en sportevenementen waar je normaal gesproken voor moet betalen. We leggen uit wat tv-kijkend Nederland wil en hoe je de add-ons installeert en configureert.

Test: Apple Watch, Moto 360 en Watch Urbane

Meer dan een half jaar na de eerste aankondiging is de Apple Watch eindelijk verschenen. Is het fraaie apparaatje zijn stevige prijs waard of zijn Motorola’s 360 en LG’s Watch Urbane beter?

Grote pc-schoonmaak

Oudere pc’s vertonen regelmatig kuren, maar het heeft geen zin om er bakken met geld tegenaan te smijten. Wij laten zien hoe je tegen geringe kosten toch langer kunt genieten van je oude pc.

Consumentenrecht

Wanneer je een fysiek product bij een webshop koopt, heb je het recht om dat binnen veertien dagen te retourneren. Maar wat zijn je rechten als je online software, muziek of e-books koopt?

Apps voor je netwerk

Met deze handige apps analyseer je jouw wifi-netwerk, bedien je pc’s en mediacenters op afstand en synchroniseer je alle data in je thuisnetwerk.

Media Player stoppen als je van account wisselt

Wanneer je muziek met de Windows Media Player afspeelt, blijft die doorspelen zodra je met een ander account inlogt. De speler blijft op de achtergrond actief en het ergste is dat je die niet met het andere account kunt bedienen. Daarin kun je wel de Media Player starten en die draait dan tegelijkertijd in een extra proces. Maar omdat dubbel afspelen in de praktijk niet gewenst is, schakel je deze mogelijkheid in het programma uit.

Start de Windows Media Player en klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in de bovenste menubalk of druk op de toets [Alt]. Open »Beeld | Invoegtoepassingen | Opties«, ga naar het tabblad »Speler« en schakel daar de optie »Afspelen stoppen bij schakelen naar een andere gebruiker« in. Nadat je de wijziging vervolgens met een klik op »OK« hebt geaccepteerd, hoef je de pc niet te herstarten daar de verandering meteen actief is.

Voortaan stopt Media Player met afspelen zodra Windows het inlogscherm toont als je naar een andere account overschakelt. Ook nadat je weer teruggaat naar de oorspronkelijke gebruikersaccount, moet je het afspelen opnieuw starten.

nieuwsbrief_chip124_mediaplayer

Crapware opruimen

Wanneer je een nieuwe pc koopt, staan er vaak overbodige programma’s van de fabrikant op. Deze nemen ruimte in die je veel beter voor je eigen programma’s en data kunt gebruiken. We leggen uit hoe je deze zogenaamde crapware verwijdert.

Voordat je begint, maak je een herstelpunt zodat de Windows-instellingen en systeembestanden veilig zijn. Het risico op dataverlies of een crash is klein, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Klik op »Configuratiescherm | Systeem en beveiliging | Systeem« en daarna op »Geavanceerde systeeminstellingen«. Klik op het tabblad »Systeembeveiliging« en kies »Maken…«. Voer een naam in en klik op »Maken«.

Download PC Decrapifier van pcdecrapifier.com en voer het programma uit als administrator. Op het tabblad »Recommended« staat overbodige software die je vaak tegenkomt op een nieuwe laptop of pc en die je gerust mag verwijderen. Op de tabbladen »Questionable« en »Everything Else« vind je programma’s waarvan je zelf mag aanvinken welke je wilt verwijderen.

Na een klik op »Remove Selected« verschijnt er een scherm waarin je je keuze onder elkaar ziet staan. Als je daarin op »Begin Removal Now« klikt, worden alle aangevinkte programma’s achter elkaar verwijderd.

decrapifier

 

CHIP 123: Bouw het beste draadloze netwerk

CHIP 123

Met een goed draadloos netwerk in je huis kun je tegenwoordig bijna alles. Van muziek streamen tot vlot internetten in elke kamer. Maar een muurtje of een verdieping tussen router en eindapparaat kunnen al snel roet in het eten gooien. Daarom is het zaak je netwerk goed uit te bouwen met extenders, repeaters of andere middelen. Wij laten je in CHIP 123 zien hoe je het ideale thuisnetwerk bouwt! Bovendien bespreken we in een grote test de verschillen tussen navigatiesystemen, navigatie-apps en ingebouwde systemen van alle grote merken. Waarmee kun jij het beste je weg zoeken?

Trend: 4G, de turbo voor je mobiel

De 4G-dekking in Nederland wordt steeds omvangrijker. Sinds kort is Tele2 erbij gekomen als grote speler. En ondertussen moet het échte 4G nog komen! We vergelijken de tarieven van sim-only bundels. 

Test: Navigatiesystemen

Navigeren kun je met een los apparaat, een app op je smartphone of een ingebouwd systeem in je auto. Ze hebben elk hun voor- en nadelen, maar is de beste methode?

Test: Wat is het beste Windows?

Met Windows 10 op komst vragen wij ons af: wordt dit de ultieme versie? We vergelijken de huidige versie met zijn directe voorgangers Windows 8.1 en Windows 7.

Word jij door je hardware bespioneerd?

Allerlei apparaten worden tegenwoordig smart, waardoor ze kunnen communiceren met externe servers via internet. Weet jij wat je televisie allemaal doorstuurt? Leer je netwerkverkeer te analyseren en ontdek het!

Workshop: zo gebruik je Spotify

Met Spotify kun je thuis en onderweg gratis naar allerlei muziek luisteren. In deze CHIP laten we je zien hoe je Spotify ten volste gebruikt op je smartphone en je notebook.

TIP: Het taakbeheer start niet meer

Als het taakbeheer niet meer werkt, ligt dat in de meeste gevallen aan een verkeerde waarde in het register. Om dat probleem op te lossen, start je de registereditor en navigeer je naar het pad »HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System«. Zoek de waarde »DisableTaskMgr«, dubbelklik erop en geef deze de waarde »0«.

Als de map »System« niet aanwezig is, wordt het probleem niet door het register veroorzaakt. In dat geval kan het taakbeheer uitgeschakeld zijn in het groepsbeleid. Druk de toetsencombinatie [Win] + [R] in, typ »gpedit.msc« in en druk op [Enter]. Navigeer in de »Editor voor lokaal groepsbeleid« naar de map »Gebruikersconfiguratie | Beheersjablonen | Systeem | Opties voor Ctrl+Alt+Del«. Dubbelklik op het item »Taakbeheer verwijderen«. Activeer de optie »Niet geconfigureerd« in het nieuwe venster en druk op »OK«. Voortaan kun je het taakbeheer weer starten met de toetsencombinatie [Ctrl]+[Alt]+[Del].

nieuwsbrief_chip123_taakbeheer

TIP: Een perfecte kopie van de systeemschijf maken

Dat je een complete image van een probleemloos functionerende configuratie hebt, is belangrijk voor het geval dat het besturingssysteem niet meer goed of helemaal niet meer werkt. Windows kan zelf dergelijke kopieën van het systeem maken, maar in versie 8.1 zit deze functie verborgen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows-knop linksonder in het scherm en daarna op »Configuratie­scherm« in het uitklapmenu. Kies vervolgens »Systeem en beveiliging | Bestands­geschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken«. Klik daarna linksonder in het nieuwe scherm op »Back-up van systeemkopie« om een wizard te starten die je door de volgende stappen leidt.

In de eerste stap geef je het doelmedium aan. Je kunt de image op een externe harde schijf, een dvd of op een netwerklocatie opslaan. Vanwege de grootte van de image raden we het opslaan op dvd af, omdat je daar zeer veel schijfjes voor nodig zou hebben. In de volgende staf geef je de data aan die je wilt back-uppen. Standaard zijn dat de systeemschijf en de PQSERVICE-partitie die vereist is voor het systeemherstel. Onder de selectie zie je hoeveel opslagruimte ervoor nodig is. Na een klik op »Volgende« worden nog een keer de instellingen getoond. Als alles klopt, klik je op «»Back-up starten«.

systeemkopie